Що ми повинні знати про П’ятидесятницю?

Празник П’ятидесятниці – це згадка про те, що Бог продовжує дарувати Свого Духа, як це Він зробив у Церкві першого століття.

Термін «П’ятидесятниця» в Біблії зустрічається тричі: «А як настав день П’ятидесятниці, всі вони були вкупі на тім самім місці» (Діян. 2:1); «Павло вирішив плисти попри Ефес, щоб не баритися в Азії; поспішав бо, щоб, по змозі, на день П’ятидесятниці бути в Єрусалимі» (Діян. 20:16); «В Ефесі я перебуду до П’ятидесятниці» (І Кор. 16:8).

Перша старозавітна П’ятидесятниця здійснилася на горі Синай, коли Бог зійшов у вогні та славі на гору і проголосив Свої Десять Заповідей.

Новозавітна П’ятидесятниця відбулася на п’ятдесятий день після смерті та воскресіння Христа. Саме цього дня Бог посилає Свого Святого Духа й зароджується Христова Церква. «Тоді ж саме, як споживав хліб-сіль із ними, він наказав їм Єрусалиму не кидати, але чекати обітниці Отця, що її ви від мене чули; бо Йоан христив водою, ви ж будете хрищені по кількох цих днях Святим Духом» (Діян. 1:4-5).

Святе Письмо так описує цю подію: «А як настав день П’ятидесятниці, всі вони були вкупі на тім самім місці. Аж ось роздався зненацька з неба шум, неначе подув буйного вітру, і сповнив увесь дім, де вони сиділи. І з’явились їм поділені язики, мов вогонь, і осів на кожному з них. Усі вони сповнились Святим Духом і почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти» (Діян. 2:1-4). Святий Дух пронизує Своєю присутністю кожну частинку людського єства, відновлюючи, наповнюючи, укріпляючи.

Що ж дала нам П’ятидесятниця?

Саме в цей день зародилася Христова Церква. Бог, за допомогою дару мов, передає усім народам Свої чудесні дари та Свою віру, надію й любов. Саме в цей день священство стає реальністю для усіх вірних: «Ви ж – рід вибраний, царське священство, народ святий, люд, придбаний на те, щоб звістувати похвали того, хто вас покликав з темряви у дивне своє світло» (І Петр. 2:9). І в цей день Бог дає апостолам план для усієї Церкви: «І буде останніми днями, – каже Бог, – я виллю мого Духа на всяке тіло. Ваші сини й ваші дочки будуть пророкувати, і ваші юнаки будуть бачити видіння, і старшим вашим будуть сни снитись. І на слуг моїх і на слугинь моїх я сими днями виллю мого Духа, і вони будуть пророкувати» (Діян. 2:16-18).

Без сили Святого Духа всі людські зусилля, методи та плани є марними. Це, ніби ми намагаємося привести у рух корабель, надуваючи паруса своїм диханням.

Апостол Петро пише, що кожен із нас може отримати Святого Духа, може пережити той самий досвід, який отримали апостоли: ««Покайтесь», каже, «і нехай кожний з вас охреститься в ім’я Ісуса Христа на відпущення гріхів ваших, і ви приймете дар Святого Духа. Для вас бо ця обітниця і для дітей ваших та й для всіх тих, що далеко, скільки б їх покликав Господь, наш Бог» (Діян. 2:38-39)

Найбільший дар, котрий може отримати грішник, – спасіння; найбільше да, котрий може отримати християнин – дари й плоди Святого Духа. Молімося, щоб Дух Святий не оминув нас у цю у Святу П’ятидесятницю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *