І Глава. Марка 1;32-34

«А як вечір настав, коли сонце зайшло,
то стали приносити до Нього недужих усіх та біснуватих.
І все місто зібралося перед дверима.
І Він уздоровив багатьох, на різні хвороби недужих,
і багатьох демонів повиганяв.
А демонам не дозволяв Він казати, що знають Його»
(Мк. 1, 32-34).

На попередній нашій зустрічі ми говорили про те, як наш Господь на протязі Свого земного життя зцілював хворих. Євангеліє не раз вказує, що причиною цих хворіб була дія бісів: біси оволодівали людиною і Христос їх виганяв.

Зараз спробуємо відповісти на неточності: звідки взялися біси?

Біси – це зло, а ми знаємо, що Бог зла не створив, – про це говорить пророк Ісая. Ми знаємо, що Бог – Добро, значить Він не може бути джерелом зла: ми знаємо, що Він Святий, що Бог це незаходиме світло, і Він не може бути джерелом темряви.

Яким же чином могло статися, що добро перетворилося на зло? На протязі християнської історії це намагалися по-різному пояснити.

І ми спробуємо розібрати одне із поясненнь. Над яким нам, людям, потрібно задуматися, тому що і нам загрожує та ж сама небезпека, що і ангелам Божим, які перетворилися на ангелів темряви.

Бог створив ангелів світлими і досконалими, як і все створене Ним. Вони повинні були зростати у святості, так, як людина, народжується невинною і шляхом внутрішньої боротьби, спротиву злу повинна вирости в міру повної святості. Звичайно, Адам і Єва до гріхопадіння не мали потреби опиратися злу, якого ще не було на землі, вони мали вирости із дитинства ніби у дорослість, стати святими.

Говорячи про ангелів, можемо собі уявити: Господь їх створив, вони були світлі і досконалі. І тут мова йде про створених живих істот, яких Бог покликав, щоб вони ішли до нього, зростали і приєднювалися до всього Божественного, – не злилися з Богом, а щоб в де-якій мірі були сопричасниками його святості, його Божественної чистоти.

Один із древніх письменників говорить, що таким чином ангели почали зростати і на кожній сходинці, на кожному кроці свого зросту вона бачили, що ставали все прекраснішими, що спілкування з Богом робило їх все більш світлими, святими, досконалими. Але кожен раз для того, щоб досягнути більшої світості, більшої досконалості, більшої краси, їм потрібно було внутрішньо відмовитися від тієї краси і тієї повноти і досконалості, якої вони уже досягнули. І прийшов момент, коли де-які ангели завагалися, ніби-то задивилися на себе і їм стало жаль втратити все, те що у них є, заради того, щоб іти у невідомість. Вони знали Боже слово, Божий заклик: залиш усе, відречися від себе і ти зможеш вирости в нову дивну досконалу красу, – і їм стало страшно: «Як я можу втратити все, як я можу втратити ту красу, якою я уже володію, яка вже в мене є?»

У грецькій міфології є розповідь про те, як надзвичайно красивий юнак побачив своє відображення у воді і так захопився цією красою, що не міг відвести погляду від свого зображення і помер. Бо був нездатний закрити очі на власну красу. Щось подібне, напевно, сталося з ангелами. Деякі завагалися: «Як я можу відмовитися від того, що у мене є?».

І в цей момент, коли ангел Божий задивився на себе і як би відвів свій погляд від Бога, відмовився забути себе, щоб знати тільки Бога, він втратив зв’язок з Богом. Він став зовсім іншою істотою, що вже не перебувала в єдності з Богом.

Він стояв перед Богом лицем до лиця, але він був уже потемнілий, він втратив той відблиск Бога. Він занурився у зло. Щось подібне сталося з тими ангелами, яких ми тепер називаємо бісами.

Для сучасних людей, особливо для тих, хто виховувався в безбожному антирелігійному світі, тяжко є повірити в реальність існування темних сил. Однак, у нас є свідоцтва багатьох людей, тисячі святих, які пізнали на власному досвіді існування бісів і їх страшну силу над ними. Якщо ми носимо в собі якусь скверну, то темні сили використовують цю скверну. Ми надто сліпі, ми проти них безсилі, ми не знаємо, як з ними справитися, що нам робити; і тому в молитві Господній «Отче наш» молимося: «Визволи нас від лукавого»… іншими словами: «Захисти, Господи!». Ти один – і це видно із всього Євангелія – Своїм власним словом можеш зупинити їх дію, і їх вигнати….

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *