Біблія про здоров’я та хвороби

Дуже часто людина й не задумується над цінністю свого здоров’я, поки не втратить його. Біблія говорить нам про людське здоров’я, про нашу велику потребу у Лікарі та Цілителі, Котрим є Ісус.

Коли хвороба приходить в наше життя, то ми починаємо кардинально його змінювати, все більше задумуючись про важливіші речі. Часами ми думаємо про кількість наших днів, роздумуємо про нашу смертність та короткотривалість життя. І розуміємо, що тільки єдиний Лікар може нас зцілити та продовжити плинність життя. Звернімося до Біблії, котра дасть нам цінні уроки щодо здоров’я.

Хвороби та смерть – наслідок гріхопадіння, за якими гряде славне воскресіння.

Біблія говорить про те, коли і чому людське здоров’я почало погіршуватися. Коли гріх увійшов у світ через Адама, тоді відбулося руйнування досконалого здоров’я, котрим Адам та Єва володіли, коли перебували в раю із Богом. Смерть – це результат гріху наших прародичів, «бо заплата за гріх – смерть» (Рим. 6:23). З того часу ми переживаємо наслідки гріху та смерті в нашому світі. Наші зовнішні тіла занепадають, і ми розуміємо, що прийде час і вони загинуть. Проте, як християни, ми знаємо, що смерть – це не кінець історії – наші тіла воскреснуть. Поки ми перебуваємо в наших фізичних тілах, ми переживаємо наслідки падіння Адама. Ми будемо потребувати молитви, медичного втручання, підтримки зі сторони інших людей, коли нас торкнеться хвороба. Проте ми не повинні втрачати надії на воскресіння, в якому ми будемо схожі на Ісуса: «І так само, як ми носили образ земного, так носитимемо і образ небесного» (І Кор. 15:49).

Старозавітні закони демонструють, як Бог піклувався про здоров’я Свого народу.

В Старому Завіті були чимало законів, котрі дбали про добробут людини: укріпляли здоров’я, торкалися чистоти, гігієни та здорової їжі. Так у книзі Левіта ми читаємо настанови щодо розрізнення між чистими та нечистими тваринами, лікування прокази, обряди очищення будинку й інші перестороги та настанови щодо людського організму. Ці закони були складені задовго до того, як були винайдені важливі медичні відкриття, котрі формують наше розуміння здоров’я та гігієни.

Господь надприродним чином може вплинути на наше здоров’я.

Бог створив нас. Він знає всі наші фізичні потреби, нашу емоційну боротьбу, наш психічний стан і нашу глибоку потребу у Ньому. Бог не дивується, коли ми переживаємо самотність, відчай, гнів і депресію. Це ж саме відчували люди, про яких згадує Біблія: Ілля, Йона, Давид і Йов. Господь їх не залишив, не залишить і нас. Він буде все робити, щоби ми навчилися прославляти та любити Його.

Ми повинні молитися за здоров’я інших людей.

В Біблії знаходимо лист, в якому апостол Іван молиться про здоров’я свого друга: «Любий, бажаю, щоб тобі в усьому велося добре і щоб ти був здоровим, так, як і душі твоїй ведеться добре» (ІІІ Ів. 1:2). Цей приклад повинен утвердити нас у допомозі іншим людям, щоби ми зуміли покращити їхнє фізичне, емоційне, духовне та психологічне здоров’я.

Апостол Павло відкриває інший спосіб допомоги, коли захворів Тимотей: «Перестань пити воду, вживай і вина трохи з-за шлунку і твоїх частих недуг» (І Тим. 5:23). Сьогодні ми можемо порадити людям звернутися за медичною допомогою. Бо здоров’я – це те, за що потрібно дякувати Богу, прославляти Його та просити зцілення інших недуг, котрі тривожать наших ближніх.

Тренування наших фізичних тіл.

Ми можемо піклуватися про свої тіла. Дбати про здорову їжу, різноманітні фітнес курси. Проте є одне тренування, котре переважає усі можливі людські тренування.

«Бо тілесна вправа до дечого лише корисна, а благочестя на все корисне, бо має обітницю життя теперішнього й майбутнього» (І Тим. 4:8).

 Вправляймося у благочесті, щоби отримати вічне життя. Всі ми, християни, і ми готуємося до вічності з нашим Господом та Спасителем. Поки ми на землі ми маємо очищатися, преображатися, обновляти наш розум, щоби гідно зустріти нашого Творця.

Фото, ілюстративне: Ajale із сайту Pixabay

Схожі публікації:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *