Історія Різдва

Роздуми по дорозі до Різдва

(Лк. 2:1-20).

Задумаймося, що кожному із нас відомо про народження Ісуса? Ясла для тварин – різдвяна колиска, яка стала найвідомішою в людській історії. В Церквах ми бачимо мініатюрні вертепи, котрі зображають сцену Різдва. Інші різдвяні атрибути – це віл та осел, які фігурують в наших різдвяних піснях, а також присутні і на відкритках. Проте ми бачимо, що євангелист Лука, описуючи подію Різдва Ісуса, не вказує на те, що пастухи з собою привели в печеру тварин чи, що якісь тварини перебували в тій печері, де знаходилися Марія та Йосип.

Спробуємо розібратися, де саме вони зупинилися у Вифлеємі. Згідно Передання, вони постукали в двері заїзду, де їм відмовили, бо не знайшлося вільного місця, але запропонували загін для тварин. Проте заїзд означає і нижній (цокольний) поверх будинку, бо найчастіше гості та мандрівники займали місця у верхніх поверхах. Нижній поверх часто використовували для домашніх тварин – звідси і ясла, чи годівниця для тварин, котра підійшла Немовляті, хоча не обов’язково думати, що саме в цей момент тварини перебували там.

Для чого ж тоді євангелист Лука тричі згадує ясла? Бо саме вони стали найбільш придатними для новонародженого та ще й знаком для пастухів. Вони вказували пастухам про те саме Немовля, котре вони шукали. А також дали їм зрозуміти, що Ангел знав, про що говорить. Євангелист Лука згадує ці ясла, бо через них пастухи дізналися про новину і отримали необхідні вказівки.

Як нам відомо, саме пастухи розказали Ким було це новонароджене Немовля. Він був Спасителем, Месією, Господом. Самі собою ясла не важливі. Вони тільки вказують на особу та місію Немовляти, Котре лежить у них. Пастухам, котрих покликали із пасовищ, відкривається дивовижна новина. Вони, як і інші палестинські жителі, знали, що має здійснити Спаситель, Месія, Господь.

Євангелист Лука, щоби краще описати ту епоху, згадує кесаря Августа, котрий знаходиться далеко в Римі, в зеніті слави та могутності. Він був названим сином Юлія Цезаря. Внаслідок кровопролитної громадянської війни він став єдиним правителем римського світу, перемігши всіх своїх політичних супротивників. Останнім був знищений Марк Антоній, котрий вчинив самогубство після поразки в битві біля Акції, в 31 році до нашої ери. Август перетворив велику Римську республіку в імперію, котру сам і очолив. Він проголосив, що несе справедливість та мир цілому світу. Об’явивши свого названого батька «божественним», Август приймає титул «сина бога». Поети складали пісні та оди на честь нової ери; історики писали дивовижну історію про те, як Рим завзято йшов до своєї величі та досягнув вершини свого процвітання в обличчі самого Августа. В народі говорили, що Август – «спаситель» світу. Жителі східної частини його імперії поклонялися йому як божеству.

Тим часом на схід від Риму, народився Хлопчик, Котрого наступні покоління назвуть «Сином Божим». Його послідовники будуть говорити про Нього як про «Спасителя» та «Господа». Його прихід, за їхніми словами, принесе справедливість та ми цілому світу. Ісус ніколи не стояв перед римським імператором, але в кульмінаційний момент Євангелія від Луки, Він стоїть перед Понтієм Пилатом.

Євангелист Лука наголошує, що народження цієї Дитини – це початок конфлікту між Царством Бога та царством світу. Август ніколи і нічого не чув про Ісуса із Назарету. Проте через століття його наступники в Римі не тільки почули про Ісуса, вони намагатимуться стерти з лиця землі Його послідовників. А ще через два століття сам імператор стане християнином. І коли ми побачимо ясла, то задумаймося, що вони нам несуть. А говорять вони нам про царську велич Немовляти, Котре лежить в них, про довгоочікуваного Месію, Спасителя світу.

Фото: pixabay.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'rtTPGFrontEnd' does not have a method 'tpg_custom_css' in /home/dyhdzvin/dyhdzvin.org/www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286