«Ні ідолопоклонству грошей!»

Гроші уражують (затьмарюють) думки і віру, вони змушують нас йти іншим шляхом. Про це зазначив Папа Франциск. Понтифік підкреслив, що ідолопоклонство грошей – це приховане зло, яке діє у нас так, як марнославство та гордість.

«Не можете служити Богові і мамоні» – Папа Франциск наголосив про це у своїй проповіді, яка була виголошена 20 вересня у ранковій літургії у Domus Santa Marta, де зазвичай Святіший Отець щодня молиться. Папа звернув увагу на слова апостола Павла, де той говорить про зв?язо кміж «дорогою, слідуванням Ісуса Христа та грошима». Існує щось таке негативне «у відносинах любові за гроші, – зазначив Римський Архиєрей, – щось, що відводить нас від Бога».

 «У світі існує безліч хворіб, різного роду гріхів, але Ісус – говорить Папа – хоче застерегти нас від цього, … любов до грошей, є коренем усякого зла». Захоплені цим нестримним бажанням володіти матеріальними благами, «деякі люди відхилилися від віри й тим самим наразили себе на великі муки». Папа Франциск з гіркотою додає: «Це так влада грошей змушує вас відхилятися від віри, забороняє вам чинити добро», влада грошей – забирає від людини віру і таким чином людина духовно слабшає.

«Гроші, заражуючи думку, також немов епідемія спричиняють хворобу віри, змушуючи людину йти іншим шляхом. Розвиток такої хвороби породжує заздрість, сварки, наклеп, лукаві підозри, конфлікти між людьми зіпсутого розуму й позбавлених правди, які вважають релігію джерелом доходу. Часто можна почути: «я католик, я відвідую церкву, беру участь у Літургії і це вже дає мені певний статус. Така людина не раз себе та інших запевнятиме, що вона є практикуючим християнином і, навіть, сама може у це повірити… Але в глибині душі, мабуть, не раз себе зупиняє на тому, що понад усе любить гроші. Ми навіть бачимо, що дуже часто газети нам подають інформацію про те, що: «Гроші розбещують людину, роблять її невільником ситуацій, пов?язаних із нечесним їх використанням! Де є справи з грошима – там немає виходу!».

Папа застерігає нас не вибирати цього шляху грошей. «Якщо ви виберете шлях грошей» – це призведе до того, що ви неминуче зустрінетесь із корумпованим світом. Гроші – мають велику силу зваблювати людину для того, щоб призвести, в кінцевому результаті, до її остаточного знищення». Проте, Папа пропонує нам інше вирішення проблем, пов?язаних із грошима, він звертає наш погляд на Ісуса Христа, кажучи, що сила Ісуса є набагато сильнішою за ідолопоклонство грошам.

«Ви не можете служити Богові й мамоні». Ви не можете служити обом одночасно: ви повинні вибрати: або служіння одному, або – іншому! І це не комунізм, це чисте Євангеліє! Ці слова – слова Ісуса Христа! Бо, що відбувається з грошима? Гроші дають людині ступінь процвітання, але це лише на початку. Людина відчуває себе трохи «важливішою за інших, і це вже називається марнославством, марнославство, яке веде до гордості; існує три кроки, які тісно пов?язані між собою: багатство, марнославство і гордість».

«Ніхто – продовжує Папа, – з тих, хто вибрав служіння грошам, не може бути спасенний». Папа також зазначає, що диявол завжди вибере для людини шлях спокуси, а це є: багатство, для того, щоб відчувати себе і своє становище достатнім, марнославство, щоб відчувати себе важливим і бути високої думки про себе; бачимо, що це ніщо інше як основні елементи гордості.

«Але, Господи, я читаю Десять Заповідей Твоїх, і жодна з них не говорить погано про гроші. Проти якої Заповіді грішить людина, якщо виконує дії для примноження грошей»? «Проти першої! Це гріх ідолопоклонства! Тому, що гроші стають ідолопоклонством для людини, котра лиш у примножені матеріального вбачає сенс життя! І саме тому, Ісус говорить нам: «Ви не можете служити грошам, тобто ставити їх на перше місце, бути їхнім кумиром і водночас любити Живого Бога: або одне, або інше». Ранні Отці Церкви – маю на увазі третє століття по Христі, говорили дуже гострі слова про гроші, називаючи їх: «Послід диявола, тому, що це робить нас хворими і залежними, гроші затемнюють наш розум гордістю, розбещують та віддаляють нас від віри».

«Святий Апостол Павло, – наголошує Папа, – застерігає нас уникати цих речей, але прагнути до правосуддя, благочестя, віри, любові. І діяти терпеливо та лагідно «проти марнославства і гордості». Папа Франциск звертається такими словами: «шлях Божий, а не ідолопоклонницька сила, здатний дати вам гроші. Смирення – це «шлях служіння Богу». «Тож, нехай Господь допоможе всім нам, у цьому служінні, і захоронить кожного з нас, щоб ми не потрапили у пастку ідолопоклонства грошей».

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир
http://catholicnews.org.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *