Нотатки для проповіді на Неділю розслабленого

Басейн Витезда в Єрусалимі, котрий розташований на півні до Храмової гори, мав славу місця, де відбували зцілення. Цей басейн притягав до себе не тільки євреїв, але також і поган.

В якийсь момент в ньому вода починала збурюватися, немов би кипіла. І той, хто першим успівав зануритися у це збурення – отримував зцілення. Багато хто думав, що це збурення води спричинює Ангел. Але, як бачимо, з роками ця святиня «працювала» все гірше й гірше. І, напевно, що цей паралітик, котрий продовж 38 років пролежав біля Витезди, перетворив своє очікування на зцілення у професію чи джерело хоч якогось прибутку. Ісус ставить йому конкретне питання: «Бажаєш одужати?» (Ів. 5:6). Можливо, цього чоловіка влаштовувало те, що він лежав собі під колонадою цього басейну, нічого не робив задля свого спасіння та виправдовував себе тим, що більш здорові все рівно його випередять. В цьому місці збиралися заради надії на чудесне зцілення. Та це все відбувалося рідко й непередбачено. В гіршому випадку воно залишалося тільки мрією.

І ось приходить істинний Божий Син. І потрібно тільки вимовити одне слово-наказ, піднятися на ноги, взяти свою постіль й іти. Тут навіть не сказано, що цей паралітик повірив Ісусу. Ну, звичайно, він повірив Йому, бо інакше він би не послухався Його. І тепер для цієї людини відкривається нове життя: життя більш складне та цікаве, аніж життя каліки.

Як у синоптиків, так і у Івана, ми бачимо, як Ісус здійснює давні надії та очікування євреїв. Але у Витезді Ісус здійснює також надії поган. І це одна із важливих складових цього Євангелія. Оскільки «спасіння – від юдеїв» і це спасіння приніс Ісус, воно розпочинає поширюватися від євреїв, включаючи в себе більш широкий світ.

Якщо погани намагалися використовувати у своїх інтересах сили створеного світу, то зцілення, котре здійснює Ісус є тією реальністю, на котру давно очікував створений світ. І воно початок нового творіння. Спасіння, коре приніс у світ Божий Син знаменує собою новий день. І саме цей новий день, навіть того не усвідомлюючи, очікував Ізраїль і світ…

Коли Ісус промовляє: «Встань», – то Він використовує слово, котре в Новому Завіті означає воскресіння. В цьому і полягає тайна місії Ісуса. Він не використовує одну із сил створеного світу, щоби підправити певні хиби творіння, але Він несе нове життя, нове творіння. Нове вривається в сьогоднішній світ, приносячи з собою зцілення та новий шанс, а старе приходить до розуміння, що саме таким був задум від початку. Звичайно, що таке багатьох людей лякало, а дехто вбачав у цьому загрозу.

Н.Т. Райт. Иоанн. Евангелие. Популярный коментарий / перевод из англ. Л. Сумм. – М. ББИ, 2009. Ст. 46-47.

Більше нотаток тут

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *