Роздуми на Квітну Неділю

Сьогодні ми вступаємо в страсні дні, коли згущається темрява й піднімається зоря нового світла, зоря вічності, збагненна тільки тим, хто разом з Христом вступає в цю темряву. І сьогодні ми згадуємо величаву подію: Вхід Господній в Єрусалим, такий урочистий, сповнений надії та слави, одночасно побудований на страшному непорозумінні. Єрусалимські жителі зустрічають Христа Спасителя з торжеством і радістю, тому що очікують, що Він звільнить їх від політичного гніту; і коли виявиться, що Спаситель прийшов звільнити людей і весь світ від гріха, від неправди, від відсутності любові, від ненависті, тоді від Нього відвернуться з гіркотою, розчаруванням. І ті, хто так урочисто Його зустрічали, перетворюються у ворогів. І протягом цілого наступного тижня, весь час пітьма буде чергуватися із проблисками світла.

Ми також повинні вступити в цей морок. Ми повинні не тільки з Христом, але разом з усіма тими, хто тоді Його оточував, увійти в ці дні і знайти своє справжнє місце в цій темряві і в цьому мороці…

 Йдучи слідом за Христом, крок за кроком, ми можемо спостерігати за тими подіями, що відбувається з Ісусом й одночасно запитувати себе: де ми стоїмо, де стою я, особисто? Що в нас спільного з Пресвятою Богородицею, Яка бачить, як Її Син йде на смерть, як згущується навколо Нього ненависть, як страх і боягузтво, ненависть і брехня поступово ведуть Його на хресну смерть? Чи можемо ми усвідомити, що відчуває Божа Матір, дивлячись  на зраду Юди, зречення Петра, втечі учнів, лжесвідчення неправедного суду, осміяння, побиття – і, нарешті, хресної смерті Її єдиної дитини, а нашого Спасителя? Ми не можемо усвідомити того болю, котрий перенесла Божа Мати, дивлячись на муки та страждання Свого Сина. Проте ми можемо задуматися над своїм життям, можемо розпрощатися з гріхом, можемо щиро покаятися та пообіцяти Богові більше не грішити. І тоді засяє для нас Сонце Правди, відкриються двері Небесного Царства, огорне нас безмежне Боже милосердя, любов та всепрощення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *