Ми не можемо бути святими поодинці

Біблія постійно говорить нам про святість. І вона перебуває скрізь: чи це молитва у спільноті, чи робота, чи фізична та духовна чистота, – вона ніколи не зводиться до нашої особистості. Святість – це основа нашої спільної ідентичності як Церкви.

Коли Біблія говорить про святих, вона ніколи не відокремлює якихось членів Церкви, бо відокремлених святих не буває. В Новому Завіті слово «святість»  згадується 60 раз. І завжди воно охоплює всіх християн в Церкві: спільноту Божого народу. Це і «святі в Єрусалимі» (Рим. 15:26); «святі в Ефесі» (Еф. 1:1); «святі в Христі Ісусі, що перебувають у Филиппах» (Фил. 1:1) і «святі по всій Ахаї» (ІІ Кор. 1:1).

Як бачимо, ми можемо бути святими тільки в тому випадку, коли будемо з’єднані один з одним. В кожній Церкві ми бачимо чимало людей. Всі вони такі різні. В кожного із них свої історії та долі. І кожен із них знаходиться на різних стадіях духовної зрілості. Ми молимося разом із людьми, в котрих Біблія зачитана до дір, і з тими людьми, котрим потрібна наша допомога, щоби знайти у ній потрібен стих. Ми єднаємося у молитві із тими людьми, котрі все своє життя ревно та щиро молилися, але також і з тими, хто тільки вчиться молитися. Ми співаємо разом із тими людьми, котрі напам’ять знають кожен стих та гимн, і з тими, хто співає їх вперше у своєму житті. І всі ми такі різні, але ціль у нас одна – бути святими.

Святість – це спільний проект.

Святість – це не багатолюдна драбина, по якій кожен підіймається поодинці. І це не мандрівка в усамітнення. І це також не персональна гра, в котрій кожен сам собі ставить мету і чекає того самого від інших. Святість – це взаємозв’язок, котрий тісно переплітається із братами та сестрами у Христі.

Христос робить нас святими, і робить нас святими не поодинці, а всіх разом. Він наповнює нас Своєю повнотою, всіх разом. І ми маємо продовжити місію Церкви: противитися всьому світському, тілесному та бісівському. Та й іти до Царства Небесного, де чекає нас Христос, чекає усіх.

Зображення ілюстративне: truthseeker08 із сайту: Pixabay

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *