Як допомогти людям віднайти своє місце у служінні?

Кожного із нас Господь формує для служіння у нашому житті: служіння людям, Церкві, спільноті, сім’ї та родині. І для цього ми маємо використати п’ять факторів.

Духовні дари.

В той час, коли ми стаємо християнами, Бог дарує нам певні духовні дари: «Одному бо дається… слово мудрості; іншому… слово знання; іншому віра; іншому дар зцілення; іншому сила творити чуда; іншому дар пророкування; іншому розпізнавання духів, іншому різні мови, іншому ж тлумачення мов» (І Кор. 12:8-10). У кожного із нас є своє певні особисті духовні дари. Та чи усвідомлюємо ми їхнє призначення? Чи можемо їх розпізнати та використовувати на благо людям та Богові? Поки ми не розпочнемо жити у Бозі, не розпочнемо служити, доти ми залишимося у незнанні та невіданні. Щойно ми наважимося служити іншим, ми побачимо усі свої дари і зрозуміємо, що нам подобається робити, а що – ні.

Серце.

 У Біблії серце уособлює собою центр емоцій, бажань, інтересів та нахилів. Бог дав кожній людині своє особисте та унікальне серцебиття. Воно є надзвичайно унікальним, як і відбитки пальців. Воно відрізняється від інших. І допомагає нам зрозуміти, як Бог хоче використати нас у служінні.

Нахили.

Тут ми розуміємо всі ті нахили, котрі прищеплені нам із самого нашого народження. Деякі люди – вроджені спортсмени, інші – володіють математичною точність, ще інші – уміють працювати з людьми. Бог дав кожному із нас вроджені нахили, щоби ми могли продовжувати Його роботу у цьому світі. І ми, в жодному разі, не повинні використовувати їх даремно.

Особистість.

Особистість кожної людини впливає на те, як вона буде використовувати свої дари та здібності. Екстраверти будуть служити не так, як інтроверти. Те ж саме ми побачимо і в людей, котрі полюбляють рутинні справи, і в людей, котрі люблять різноманітність.

Особистість кожної людини буде впливати на те, як вона використовує свої дари та здібності. В служінні іншим немає «правильного» чи «неправильного» темпераменту. Тут потрібні найрізноманітніші особистості, щоби прикрасити та урівноважити Церкву, бо, якщо б ми були однаковими, то світ би був таким скучним.

Досвід.

Бог подає нам різноманітні види досвіду, котрі допоможуть нам у подальшому служінні: навчальний, професійний, духовний, больовий.

Останній досвід може нас здивувати. Проте він є найважливішим. Бог завжди провадить нас через болючі переживання та втішає, щоби ми могли послужити та допомогти іншим, котрі переживають біль, смуток та страждання.

Ми є у служінні тільки тоді найбільш ефективними та плідними, коли використовуємо всі наші таланти та здібності у тій сфері, до якої прихильне наше серце. А наявність плодів стає для нас результатом сформованого служіння.

Фото ілюстративне jplenio – Pixabay

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *