Вибір хреста

Жив собі один простодушний селянин, який багато працював, але заробляв дуже мало: ледь вистачало йому, щоб прогодувати себе і свою сім’ю. Одного разу пішов він до берега моря, присів на камінь і став дивитися, як до пристані підходили великі кораблі з багатими товарами, і як потім ці товари вивантажували і везли до міста для продажу. І запала йому в голову грішна думка: «Навіщо Господь одним людям послав багатство і різний достаток, а інших залишив жити в бідності?» І почав він нарікати на свою бідолашну долю.

Між тим полуденне сонце сильно пекло; бідолаху стала долати дрімота, і він непомітно заснув. І сниться йому, що стоїть він біля підніжжя найвищої гори; підходить до нього поважний старець з довгою бородою і каже йому:

– Іди за мною!

Він послухався і пішов за ним. Довго вони йшли і, нарешті, прийшли на таке місце, де лежало багато хрестів різного виду і різної величини. Були хрести великі й малі, золоті і срібні, мідні і залізні, кам’яні та дерев’яні. І каже йому старець:

– Бачиш, скільки тут хрестів? Вибирай собі будь-який і неси його на вершину тієї самої гори, яку ти бачив перед собою.

Глянув наш простець на золотий хрест: такий він гарний, як червоне сонечко блищить. Сподобався йому цей хрест, і він хотів взяти його на плечі, але скільки не трудився, не міг цей хрест не тільки підняти, але й з місця зрушити.

– Ні, – каже йому старець, – видно, не внести тобі цього хреста на гору. Бери іншого – срібного. Можливо, він буде тобі під силу.

Взяв простець срібний хрест. Цей був, правда, трохи легшим від золотого, але все-таки і з ним він нічого не зміг вдіяти. Те ж саме відбулося і з мідним, і з залізним, і з кам’яним хрестами.

– Нема чого робити, – каже йому старець, – бери один з дерев’яних хрестів.

Тоді взяв собі простець найменший з дерев’яних хрестів – легко та скоро відніс його на ту гору. Зрадів він, що знайшов, нарешті, один хрест, що підходить під його силу, і запитав свого супутника:

– А яка нагорода мені буде за це?

– Щоб ти сам розсудив, щоб нагородити тебе, – відповів йому той, – я відкрию тобі, що це за хрести, які ти бачив.

Золотий хрест, який так тобі спочатку сподобався – це царський хрест. Ти собі думаєш: як добре і легко бути царем. А того не міркуєш, що царська влада – найважчий хрест.

А срібний хрест – це хрест всіх тих, хто владою наділений – це хрест пастирів Божої Церкви, хрест найближчих слуг царевих. У них всіх теж багато турбот і скорбот.

Мідний хрест – це хрест всіх тих, кому послав Бог багатство. Ти ось їм заздриш і думаєш, які вони щасливі. А багатим важче жити, ніж тобі. Тобі, після своєї праці, можна спокійно заснути: ніхто не чіпатиме твоєї вбогої хати і твого малого добра. А багата людина завжди – і вдень і вночі – боїться, як би хтось не обдурив його, не обікрав, не підпалив його будинок. Крім того, багатий за багатство своє відповідь Богу дасть: як він своє багатство використовує. А трапиться біда – зубожіє багач: скільки скорбот тоді на нього впаде!

А ось залізний хрест – це хрест військових людей. Розпитай тих, які бували на війні, і вони скажуть тобі, як їм часто доводилося проводити ночі на голій, сирій землі, терпіти голод і холод.

Кам’яний хрест – це хрест торгових людей. Тобі подобається їхнє життя, тому що їм не доводиться працювати, як тобі? Але хіба не буває, що їде купець за море, витрачає весь свій капітал на товар, а товар весь гине від корабельної аварії, і повертається нещасний купець додому бідняком?

А ось дерев’яний хрест, який ти так легко вніс на гору, це і є твій хрест. Ти скаржився, що життя в тебе важке, а тепер ось бачиш, що вона набагато легше, ніж життя інших людей. Знав Господь, що у всякому іншому званні і положенні ти погубив би свою душу, ось Він і дав тобі хрест найсмиренніший, найлегший – дерев’яний хрест. Отже, іди і не нарікай на Господа Бога за свою бідну долю. Господь дає кожному хрест по його силам – скільки хто може знести.

При останніх словах старця селянин прокинувся, подякував Богу за зрозумілий сон і з того часу більше ніколи не нарікав на Бога.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *