Помазання на життя

Говорячи, про Святі Тайни, ми говоримо про окремі та важливі моменти у житті людини, коли Господь Своєю благодаттю особливо торкається людини та її буття на землі. Ми не можемо сказати, що цього не відбувається в інший час, але Святе Писання, на якому Церква основується у Своєму вченні, вказує саме на сім таких моментів, які ми називаємо Святими Тайнами. Тайна – не тому, що секрет, а тому, що язик неспроможний знайти потрібні слова… Свята – тому, що поєднує нас із Святим…

Тепер говоритимемо про Тайну Єлеопомазання, яка є установлена як лік для хворих людей.

Чесно кажучи, люди, у більшості, побоюються її, бо вважають, що після Її прийняття, обов’язково, мусять перейти в інший світ, тобто померти. Пов’язане це мабуть із тим, що старші люди перед смертю також Її приймають. А тому, що вік у них поважний і година смерті природно до них приходить, то через це і зародився цей забобонний страх. На початку ж так не було.

Ось що говорить нам Писання, Якому ми маємо вірити більше, аніж людині, чи тим більше, забобонам. Згадку про оздоровлення людей, при молитві та помазанні олією, ми знаходимо принаймні двічі у Писанні. Перший раз у Євангелії Марка, коли Ісус послав Апостолів до людей, давши їм владу над нечистими духами, євангелист пише: «Вони, вийшовши, проповідували покаяння, і виганяли численних бісів, а й намащували олією чимало хворих та оздоровлювали» (Мр. 6, 12-13).

Читаючи Євангеліє, ми бачимо, що Ісус не просто народний цілитель, і учні його – особливі. Для звичайного цілющого намащення оливковою олією, звичайно, знайшлось би в Юдеї багато інших людей, адже її використовували також з лікувальною метою. Але від простого намащення олією не було б стільки незвичайних зцілень, як це було тоді, коли апостоли це робили. До того ж олія, сама по собі, не може оздоровлювати від усіх хвороб, тобто це не є універсальний лік. В той же час Євангеліє вказує, що Апостоли через помазання єлеєм «лікували всяку хворобу й усяку неміч» (Мт. 10, 1).

Отже, Ісус дав цю владу Апостолам оздоровляти недуги через помазання олією, що було видимим знаком невидимої дії благодаті Божої на хвору людину.

Друга згадка, і не тільки згадка, але також і наказ так робити, ми знаходимо у Посланні апостола Якова. Пригадаємо, що це послання називається «соборним», тобто написаним не до окремої християнської громади, в тому чи іншому місці, а до всіх християн. Також нагадаємо, що Апостоли не встановлювали і не говорили нічого свого, а лише те, чого навчились від Христа та від Духа Святого (див. Мт. 28,20; Ів. 16,13; Гал. 1,11-12). Апостол Яків пише так: «Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє, і молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме; і як він гріхи вчинив, вони йому простяться»(Як. 5, 14-15).

Розглядаючи це повеління апостола Якова, можемо побачити, що він висловлює тут не просто якусь свою особисту пораду, а дає вказівку, що має робити той, хто захворів: «нехай покличе». Цим самим, кожному християнину дається така можливість у своїй хворобі покликати тих, (тобто служителів Церкви), молитвою яких можна осягнути оздоровлення. І, можемо з упевненістю сказати, що протягом століть, добрі християни у своїх недугах завжди користались, користаються і будуть користуватись цією вказівкою Христового Апостола.

Є у цих словах Апостола й інша сторона, а саме: не варто нехтувати хворобою, коли вона нас спіткала. Адже життя наше непевне навіть тоді, коли людина здорова, а тим більше – коли захворіла. Хвороба є нагадуванням немочі і скороминущості нашого життя. Тому варто кликати не лише лікарів для тіла, але насамперед лікаря душі – Христа, в особі Його служителя. Адже через це, як говорить апостол Яків: «молитва віри спасе недужого… Господь підійме його… гріхи простяться».

Тому Господь турбується, щоб духовно здоровою людина була в цьому житті, а тим більше в час переходу до вічності, який може нас зустріти в будь-який момент життя, чи при здоров’ї, чи при хворобі. Тому й хоче, щоб були прощені гріхи та людина піднялась із свого падіння перед тим, як зустрінеться із Творцем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *